flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

31 березня 2024 року завершується кампанія декларування

28 березня 2024, 10:35

Із 1 січня по 31 березня 2024 р. публічні службовці повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період. Виняток — публічні службовці, які мають право відтермінувати декларування.

Електронне декларування для посадових осіб держави та місцевого самоврядування відновив Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 20.09.2023 № 3384-ІХ№ 3384.
«Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту Кадровик-01

Суб’єктів декларування визначає стаття 3 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.09.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700). Декларації подають топпосадовці, з числа осіб:

  • які виконують функції держави або місцевого самоврядування;
  • що прирівнюються до осіб, які виконують функції держави або місцевого самоврядування;
  • осіб, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, а також інші особи, які не є службовими особами та які виконують роботу або надають послуги відповідно до договору з підприємством, установою, організацією, — у випадках, передбачених Законом № 1700;
  • кандидати на пост Президента України та кандидати у народні депутати України.

 

21 березня 2024 р. ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» (законопроєкт № 10313, далі — Закон), який вніс відповідні зміни до Закону № 1700. Закон готували на підпис голові ВРУ і після цього — на підпис Президенту.

25 березня 2024 р. депутати внесли до ВРУ постанови, якими запропонували скасувати голосування за Закон. Тобто, — заблокували норми про повторний медогляд обмежено придатних чоловіків та які виключають голів та членів ЛКК з числа суб’єктів декларування.

На сьогодні голови та члени ЛКК за Законом № 1700 все ще залишаються суб’єктами декларування. МОЗ рекомендує їм подати декларації до 31 березня 2024 року, щоб не потрапити до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Джерело: кадровик